Haber

İşçi Meclisi: Ekim’de 150, Yılın İlk 10 Ayında En Az 1634 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Meclisi İş Cinayetleri Raporu’na göre; Ekim ayında 150, yılın ilk 10 ayında ise en az 1634 personel iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Raporda çocuk personel cinayetlerinin sayısının 47 olduğu belirtildi.

İSİG Meclisi Ekim ayı İş Cinayetleri Raporu’nu yayınladı. Raporda şu tespitlere ulaşıldı:

“BU AY EN AZ 20 SANAYİ İŞÇİSİ DOSTUMUZU KAYBETTİK”

“AKP yıllarında iş cinayetlerinde özetlediklerimizin bir tekrarı ekim ayında da yaşandı. İstihdamın büyük çoğunluğunun kısa vadeli olduğu ‘ekonominin lokomotifi’ inşaat sektöründe işin tamamlanması veya tamamlanması esasına göre işin bir kısmında üretim ve taşeron işçiliği hakim, bu ay ‘çoğu yüksekten düştü’.” En az 41 işçi arkadaşımızı kaybettik. Bu ay dikkat çekmek istediğimiz şantiyelerden biri de ‘Akkuyu Nükleer Santrali’. 7 Ekim’de Muharrem Çolak, 19 Ekim’de ise İlyas Bul yüksekten düşerek hayatını kaybetti. İSİG Meclisi olarak Akkuyu NGS inşaatında iş cinayetini tespit ettik. Sayı on beş. Bazı çalışanların isimlerini bile bilmiyoruz. Ne şirket ne de devlet ölenlerin isimlerini açıklamadığı için yakınlarının ve meslektaşlarının bize haber verip vermediğini öğrenebiliyoruz. Öte yandan sık sık yaşanan servis kazaları ve toplu gıda zehirlenmeleri de çabayı artırıyor…

Gıda, madencilik, kimya, dokuma, ahşap, çimento, metal, enerji ve tersane çalışanları. Bu ay en az 20 sanayici arkadaşımızı kaybettik. Uzun çalışma saatleri, ağır çalışma, sigortasız veya serbest çalışma, sendikal örgütlenmenin yok denecek kadar az veya zayıf olduğu koşullarda çalışan en az 8 motosikletli kurye arkadaşımızı kaybettik.

“BU YIL ÇOCUK İŞÇİ CİNAYETLERİNİN SAYISI AZ 47”

10 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Mehmet Sıtkı Gültekin’i ezilerek, 17 yaşındaki gıda işçisi Ali Yahya Çetintaş’ı yüksekten düşerek, 17 yaşındaki metal geri dönüşüm işçisi Birol Deveci’yi üzerine cisim düşerek kaybettik. . Bu yıl çocuk işçi cinayetlerinin sayısı en az 47.

Nüfusun yüzde 10’unu oluşturan göçmenler sigortasız, ucuz, dışlayıcı yani tamamen korumasız koşullarda çalıştırılıyor. Bu ay üçü Suriyeli, ikisi Afgan ve biri Türkmenistanlı olmak üzere en az 6 göçmen personel hayatını kaybetti.

Son olarak Agrobay Seracılık, Corning Kablo, Aluform Pekingtaş, Asır Plastik, Tüpraş, Sputnik Türkiye, Ataşehir Belediyesi, İBB, Mamak Belediyesi, İZSU Aliağa, ODTÜ’de direnen işçileri ve Filistin halkını selamlıyoruz.

“EKİM’DE 150 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

Yüzde 65’i ulusal basından; İşçi meslektaşlarından, ailelerinden, iş güvenliği uzmanlarından, işyeri hekimlerinden, sendikalardan ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere göre tespit ettiğimiz kadarıyla yüzde 35’i 2023’ün ilk on ayında (Ocak’ta 116, Ocak’ta 266) olacak. Şubat, Mart’ta 130, Nisan’da 125, Mayıs’ta 146, Haziran’da 161, Temmuz’da 183, Ağustos’ta 205, Eylül’de 152 ve Ekim’de 150 olmak üzere en az 1634 işçi hayatını kaybetti.

“İNŞAAT VE YOL İŞLERİNDE 41 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

Ekim ayında işkollarına göre iş cinayetlerinin dağılımı şöyle:

İnşaat ve Yol sektöründe 41 işçi; Tarım ve Ormancılık sektöründe 31 işçi (17 işçi ve 14 çiftçi); Taşımacılık işinde 20 personel; Konaklama biriminde 12 personel, Cümbüş iş kolunda; Belediye Genel İşler şubesinde 9 işçi; Metal sektöründe 5 işçi; Gıda, Şeker iş kolunda 4 personel; Ticaret, Ofis, Eğitim, Sinema iş kollarında 3 işçi; Enerji sektöründe 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler iş kolunda 3 personel; Savunma ve Güvenlik iş kolunda 3 personel; Petro-Kimya, Lastik iş kolunda 2 personel; Çimento, Toprak ve Cam işinde 2 işçi; Madencilik işletmesinde 1 personel; Ahşap, Kağıt iş kolunda 1 personel; İrtibat işinde 1 işçi; Basın, Gazetecilik İşletmesinde 1 işçi; Gemi, Tersane, Denizcilik, Liman iş kolunda 1 personel; Elimizde bulunan bilgilere göre iş kollarını belirleyemediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti.

“30-49 YAŞ ARASINDA EN FAZLA 67 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

Ekim ayında yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Trafik ve Hizmet Kazası nedeniyle 38 işçi; Yüksekten düşme sonucu 27 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 22 personel; Ezilme veya çökme nedeniyle 21 personel; Şiddet nedeniyle 11 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 7 işçi; Nesne çarpması veya düşmesi nedeniyle 6 personel; İntihar nedeniyle 4 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 3 personel; Kesinti veya kırılma nedeniyle 1 işçi; 10 işçi ise başka nedenlerle hayatını kaybetti.

Ekim ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı 1 çocuk personel, 15-17 yaş arası 2 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 personel, 30-49 yaş arası 67 personel, 50-64 yaş arası 32 personel, 65 yaş ve üstü 8 personel, “Yaşlarını bilmediğimiz 12 işçi hayatını kaybetti.”

haber-araban.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu