Türkler eli boş dönmez! Gözler savunma sanayinde
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günü 200’den fazla iş insanı ile gerçekleştirdiği Körfez tipi yarışları tüm hızıyla devam ediyor. Ziyaretin ilk durağı olan Suudi Arabistan’dan ayrılan iş insanlarının ikinci durağı Katar oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de çeşitli görüşmeler yapacak olan iş dünyası heyeti, SABAH’a yaptığı açıklamada, görüşmelerin son derece verimli geçtiğini söyledi.
ÖNEMLİ BİR EŞİKTEYİZ
ASKON Lideri Orhan Aydın, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların yanı sıra iş dünyasının temsilcileri arasında bireysel iş birliğinin de olduğuna dikkat çekerek, diplomasiyle ilgili mağduriyetlerin giderilmesinin büyük değer taşıdığını kaydetti. Aydın, “Diplomaside kurulan iyi ilişkilerin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum. Hem ülkemize doğrudan yatırım hem de ticari ilişkilerin canlanması açısından çok önemli bir eşikte bulunuyoruz.”
BEKLENTİLERİMİZ YÜKSEK
Doğanlar Holding Onursal Başkanı Davut Doğan, Körfez’de iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “Elimiz boş dönmeyeceğiz, temaslarımız son derece verimli.” Suudi Arabistan’ın yeniden değerli bir pazar konumuna yükseleceğini anlatan Doğan, “Sıkıntılardan önce burada grup olarak 7 mağazamız vardı bu sayı bire düşmüştü. tekrar önceki seviyeler.” RoofStacks Yazılım A.Ş. CEO’su Burak Soylu da sektörleri için potansiyelin büyüklüğüne dikkat çekerek, ütopik şehir NEOM ile iş birliğinde önemli aşama kaydettiklerini söyledi.
TURİZM, SAVUNMA VE SAĞLIK
DEİK Türkiye-Katar İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu, Orta Doğu’da stratejik bir konuma sahip olmasının Katar’ı önemli bir ticaret, finans ve yatırım merkezi haline getirdiğini belirterek, iki ülkenin Orta Doğu coğrafyasının zıt kutuplarında yer almalarına rağmen, birbirlerini karşılıklı kardeşlik ve ortaklık duygularıyla hareket eder. Türkiye ile Katar arasındaki sıcak siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkilere de olumlu yansıdığını belirten Arıoğlu, şöyle devam etti: “Katar’daki Türk yatırımları bugüne kadar otel-restoran, savunma sanayi ve sağlık olmak üzere üç segmentte yoğunlaştı. Teşvikler sayesinde ve düşük vergiler, Türk firmaları Katar’da çok avantajlı üretim veya dağıtım merkezleri oluşturabilirler.Katar ayrıca bölgede önemli bir serbest finans merkezi, esnek finansal özellikler ve üretim hedefleri sunmaktadır.”
DIŞ TİCARETTE HEDEFLER BÜYÜK
2022 yılsonu prestijiyle Suudi Arabistan’a 1,5 milyar dolar ihracat yaparken toplam dış ticaret hacmimiz 6 milyar dolara yaklaştı. Dış Ekonomik Bağlantılar Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, hedeflerinin bunu en kısa sürede 10 milyar dolara, ardından istikrarlı bir şekilde 30 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirterek, “Katar’a 1,5 milyar dolar ihracat yaparken, 2022 yılı sonunda toplam dış ticaret hacmimiz 2,2 milyar dolar seviyesinde, bunu ilk etapta dengeli bir şekilde 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
LİMAK’IN “Mühendis Kızları” SUUDİ ARABİSTAN’DA
LİMAK Şirketler Grubu ile Suudi Arabistan Krallığı Yatırım Bakanlığı, Princess Nora Bint Abdulrahman Üniversitesi ile birlikte uygulanacak “Global Mühendis Kızlar-Suudi Arabistan Programı” için dün Cidde’de “Yönetici Programı Mutabakat Zaptı” imzaladı. Bu kapsamda Limak Şirketler Grubu’nun 2015 yılından bu yana yürüttüğü “Türkiye’nin Mühendis Kızları” projesinin küresel ayağı olan “Global Mühendis Kızları” girişiminin Suudi Arabistan’da başlatılması öngörülmektedir. Limak Şirketler Grubu ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Girişimime küresel bir bakış açısı getirdiğim için çok mutluyum” dedi.
‘BU SENİN’ DİYORLAR
DEİK Sayman Üyesi DEİK/Türkiye-Danimarka İş Konseyi Başkanı Berna Gözbaşı, “Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu çok heyecan verici. İş dünyası olarak bu süreçte aktif rol oynamak istiyoruz. Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ‘burası sizin’ diyor. Hükümetlerle devam eden temasların yanı sıra iş dünyası da temaslarını sürdürüyor. Heyetteki çok sayıda iş insanı görüşmelerini kısa sürede kalıcı iş birliğine dönüştürecek.”
haber-pulumur.xyz