Kurabiye hamuru, kek hamuru ve çiğ hamur her zaman birçok kişiye pişmiş hamurdan daha çekici gelmiştir. Muhtemelen herkes, özellikle pasta pişmeden önce hamurun tadına bakmıştır. Bağımlısı olanlar sadece hamurlarına kek ve kurabiye yapabilirler. Ancak çiğ hamur tüketimi büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Çiğ hamur çoğunlukla pişmemiş un ve çiğ yumurta içerir. Kayıpları nelerdir?
Pişmemiş Unun Zararları
Unun pişirilmeden tüketilmesinin potansiyel israfları vardır. Undaki bakteriler, yetiştirme, hasat ve öğütme gibi süreçlerden geçerken kontamine olabilir. Bu nedenle un kullanılarak elde edilen yiyecekler yüksek ısı kullanılarak pişirilmelidir. Noravirüs ve hepatit A gibi virüsler, pişmemiş unlu gıda salgınlarıyla ilişkilendirilmiştir. Küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için hayatı tehdit edici olabilir. Ayrıca E.coli enfeksiyonlarının salgınları ile ilişkilendirilmiştir. Bu enfeksiyon, ishal, böbrek yetmezliği ve ölüm riski taşıyan sağlık sorunlarını içerir.
Çiğ Yumurtanın Zararları
Çiğ yumurtanın faydaları kimileri tarafından ses gibi söylense de sağlığı tehlikeye attığı geri alınmamalıdır. Salmonella bakterisi çiğ yumurtada bulunur. İshal, mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Saç dökülmesi ve cilt sorunları gibi biotin eksikliği de çiğ yumurta tüketiminin nedenleri arasında yer alır. Şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunları, esasen en önemli yan etkilerinin ortasındadır. Kaşıntı ve kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlar da mümkündür.
Çiğ Hamur Yemekten Kaçının
Ne yazık ki cezbedici birçok şey gibi çiğ hamurun da başta un ve yumurta olmak üzere birçok yan etkisi var. Hem lezzetten ödün vermemek hem de sağlığımızı korumak için ısıl işlem görmüş kek, kurabiye ve hamurlu yiyecekleri tercih etmeniz faydalı olacaktır. Vücudumuzda bizi rahatsız edecek tepkiler görmemek için kendimizi ve çevremizi korumalıyız.
Doğru Pişirmenin Önemi
En az çiğ hamur tüketmek kadar, aynı zamanda hamuru gerçek anlamda pişirmek kadar değerlidir. Yemek pişirirken yüksek ısı kullanılması zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlar ve bu sayede zararlı bakterilerin vücudumuza girmesi engellenir. Yanlış hamur kullanmanın olumlu etkileri oldukça fazladır. Yumuşaklık, nem ve doku birbiriyle orantılıdır. Pişirdikçe lezzeti artar. Hamurun doğru ve orantılı pişirilmesi unlu mamullerin lezzetine katkı sağlar. Gerçek pişirme yöntemi uygulandığında unlu mamullerin raf ömrü uzar.
Hamur Pişirme Hataları
Hamur pişmeden çok fazla kaçınılmamalıdır. Az veya çok karıştırmak hamurun yapısını bozar ve piştikten sonra istenilen yumuşaklık elde edilmez. Çok fazla karıştırmak çok fazla glütene neden olabilirken, az karıştırmak hamur yapısının düzensiz olmasına neden olabilir.
Süresi dolmuş eserler veya az miktarda maya kullanımı bayat, düz veya ağır hamurlara neden olabilir. Maya kullanılan hamurlarda fermantasyon işlemi çok değerlidir. Bekledikçe lezzet artacaktır.
Sıcaklığın ayarlanması hamurun hızlı veya yavaş kabarmasına neden olurken, aynı zamanda hamurun yapısını ve lezzetini etkileyebilir.
Çiğ hamurdan uzak durup lezzetlerin tadını çıkarabiliriz.
Sonuç olarak tüketiminin pek çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini düşünsek bile lezzetinin bizi cezbetmesinden korkmamalıyız. Çiğ hamur tüketiminin israfını da gözden kaçırmadan gerçek pişirme yöntemleri ile daha lezzetli tatlara ulaşmak mümkün.
dogankent-ajans.xyz